Brief Clarification of the Development of Some Key Concepts
Sketches and Physical Models 
A Dome
A glass dome (below and centred with a tower) was thought to solve the lack of transparency and openness of the old existing, connecting and intersected with the tavern and warehouse. It was inspired by the design of a moving structure like an expressionism sculpture which provokes people to realise the mobility, displacement and occupation of nature, shown in Bo'ness.
A Tower
A tower with corridor balconies and a light well was conceived for high-quality reading spaces, to sit on top of the dome with a central rotating elevator. 
A Subterranean Library
Underground circular library of the ring-shaped stepped floor sits underneath the glass dome, with bridges centralising and connecting the existing buildings in an open space. It was to enhance the visual connection and spacial diversity as the pedestrians and visitors walk and look around, which also adapts the dome shape to offer enough headroom.
A Roof
Extended hanging roof canopies deploying tensile structures were asserted to improve the existing roofs of the tavern and warehouse. It was to build two canopy and tent-shaped roofs with additional steel structure and extra space in order to make the library look playful, distinguished and inviting.
A Convivial Tower
The idea of the tower and the circular shape of the dome were further developed to introduce sunlight onto surfaces of key spaces through the light well, especially the community room (the Convivial Room), located on the 2nd floor. It is aided with a large slanting glass wall to connect the external visually, drawing a distinction between the existing and proposed. The real conviviality is created by improving the old. It is slanting to prevent excessive sunlight as the floor above is shifted. The library's domed glass roof offers daylight on the ground, 1st and 3rd floors as well. Next to such a bright and connected convivial room, through the top the first floor’s ultimate interaction room, people can walk to the additional rooms with ingenious visual connections.​​​​​​​
On the first floor where the general library is situated, the spacial arrangement is to induce the multigenerational exchange of knowledge, it categorises the book collection into three areas which are connected by the exchanging and progressive interacting rooms. It encourages people at different ages to meet and study together. Groups meet first in the primary interaction rooms, and then there is the junction which signifies the cross of disciplines or ages. The idea of a balcony corridor next to the windows and walls in timber is simultaneously represented here. Extending the balcony to the tavern creates a bigger balcony for greater exterior activities and provides space for the cafe in the tavern.
Second floor path and circulation analysis: The contrast between dense and sparse, narrow and broad spaces improves visitors' experience. The dots show the turning points where people make a choice of changing the situation.
Working Model at Scale 1:50
Site Model at Scale 1:200